Galileithermometer

De werking van een vloeistofthermometer vervaardigd naar een idee van Galileo Galilei (1564 -1642).

  Zoekend naar een methode om de temperatuur te meten heeft Galilei deze bijzondere meetmethode ontdekt. Het meten van exacte temperatuur werd mogelijk door 4 a 5 bolletjes met een nauwkeurig gewicht in een cilinder met een bepaalde vloeistof te doen . Naar gelang de temperatuur stijgt of daalt gaan deze kogeltjes in de cylinder omhoog of omlaag . Men bereikt op deze manier een exacte meting van de juiste temperatuur.

Werkingsprincipe

Een vast lichaam met een gelijke grootte en gewicht gaat in een vloeistof omlaag bij een temperatuur stijging en omhoog bij een temperatuurdaling. Het verschil in gewicht van de glazen bolletjes in connectie met de dichtheid van de vloeistof garandeerd dat de juiste temperatuur altijd wordt aangegeven door het laagste bovenin drijvende bolletje .

Vervaardiging

De vervaardiging van deze instrumenten is slechts handmatig mogelijk. Ieder geblazen bolletje is geijkt tot 2-tiende graad celcius nauwkeurig het verschil tussen de opeenvolgende bolletjes is 6-duizendste gram . Door deze precisie arbeid geeft het instrument met een marge van 1- graad precies aan .

Aanschaf

Hoed u voor imitaties de originele zijn geheel uit glas vervaardigd , de imitaties zijn van plastic.
Tegenwoordig meet men met moderne thermometers veelal 1-tiende graad nauwkeurig !

Terug naar het begin


Heeft u vragen over deze bijzondere instrumenten

 zend een bericht aan:EMAIL:Chiel Pel